KOSOVO TO SERBIA
Kreml udtrykte støtte til Beograd om situationen med Kosovo
MOSKVA, 1. august - RIA Novosti. Rusland anser Kosovos krav for ubegrundede og støtter Beograd, sagde præsidentens talsmand Dmitry Peskov til journalister.
"Vi støtter absolut Serbien. Vi er tæt på Kosovo-serberne, vi mener, at det er helt urimelige krav," sagde han.
Talsmanden bemærkede, at nu er forværringen af konflikten undgået.
"Men situationen er kun blevet udskudt i en måned, så det er meget vigtigt at udvise forsigtighed på alle sider," tilføjede Peskov og understregede, at alle serbernes rettigheder skal respekteres.
Moskva støtter Beograds konstruktive holdning, som blev annonceret af præsident Aleksandar Vučić, fortsatte talsmanden.
"Selvfølgelig mener vi, at de lande, der har anerkendt Kosovo og er garanter, bør bruge al deres indflydelse til at advare Kosovos myndigheder om at tage uigennemtænkte skridt, der kan føre til yderligere eskalering," sagde han.
Peskov kaldte Ruslands forbindelser med Serbien for allierede, meget ærlige og meget dybe, og forsikrede, at de ville fortsætte med at udvikle sig.
Aftenen før eskalerede situationen i Kosovo: Den serbiske præsident Aleksandar Vucic sagde, at myndighederne i den selverklærede republik var i gang med en militæroperation mod serberne, det kosovoalbanske politi havde trukket styrker til den nordlige del af regionen og blokeret to kontrolposter , og lokale beboere begyndte at bygge barrikader på vejene. Årsagen var Pristinas intention om at indføre et indrejseforbud med serbiske dokumenter og bilnumre fra 1. august.
Efter en amerikansk opfordring besluttede Kosovos myndigheder at udsætte indførelse af restriktioner til 1. september. Vučić sagde, at han forventer et fald i spændingen og lovede, at Beograd vil gøre alt for at opnå fred gennem kompromis.
Vučić meddelte, at Kosovos hær forbereder en operation mod Serbien
Regeringen i det selverklærede Kosovo forbereder en operation mod kosovoserberne, sagde den serbiske præsident Aleksandar Vucic, rapporterer Danas.
Ifølge Vučić har Serbien aldrig været i en sværere og sværere situation end i dag. "Pristina-regimet forsøger at bruge stemningen i verden ved at præsentere sig selv som et offer," sagde Vučić.
Han præciserede, at Kosovos myndigheder vil blokere indrejse for borgere med dokumenter udstedt i Serbien og vil kræve, at de omregistrerer biler med Kosovo-nummerplader.
"De sendte deres enheder i forvejen med 21 tons brændstof og alt muligt andet til de administrative overgangssteder "Jarine" og "Brnjak" med den hensigt at stoppe alle, der har serbiske personlige dokumenter," sagde Vučić.
Det serbiske forsvarsministerium benægtede til gengæld de udbredte rapporter om deltagelse i spændinger i Kosovo og opfordrede indtrængende til ikke at tro på desinformationen.
Kosovos myndigheder meddelte tidligere, at fra næste uge vil borgere i Serbien, som vil komme ind på republikkens territorium, modtage et midlertidigt grænseovergangsdokument, og serbiske dokumenter vil blive betragtet som ugyldige.
Pristina sagde, at denne beslutning er et svar på handlingerne fra Beograd, som ikke anerkender certifikaterne udstedt af Kosovo.
Vučić har tidligere sagt, at Pristina fra den 30. september planlægger at forbyde indrejse i Kosovo på serbiske interne dokumenter, samt på biler med serbiske numre. Ifølge præsidenten ønsker Pristina på denne måde at opnå "udvisning af serberne" og planlægger et angreb på det nordlige Serbien. Han lovede et "nøgternt, men ødelæggende nøjagtigt og sandfærdigt" svar.
Kosovo var tidligere en selvstændig republik i Serbien, men erklærede i 2008 sin uafhængighed. Det er blevet anerkendt af de fleste EU-lande og mere end hundrede FN -medlemslande . Rusland, Kina, Iran, Serbien og en række andre lande har ikke anerkendt Kosovo som en separat stat.
Konfrontationen mellem Serbien og Kosovo udsat i en måned
Men normalisering er stadig langt væk.
21K3 min....
Kosovos myndigheder har indvilget i at udsætte gennemførelsen af afgørelser om bilnumre og personlige dokumenter, der er udstedt i Serbien til dets borgere, der bor i det nordlige Kosovo, indtil den 1. september efter fjernelsen af de serbiske grænsebarrikader. Beslutningen taget med USA's mægling gør konfrontationen mellem Beograd og Pristina træg. Ifølge Kommersants kilder, der er bekendt med situationen i Beograd, er en alvorlig konflikt mellem Serbien og Kosovo nu usandsynlig, men normalisering af forholdet mellem dem er stadig langt væk. Med detaljer - korrespondent for "Kommersant" på Balkan Gennady Sysoev.
Beslutningen om at uskadeliggøre konfrontationen mellem Beograd og Pristina blev truffet af Kosovos regering natten til den 1. august. Det var den dag, at de beslutninger, som Kosovos myndigheder traf den 29. juni om at erstatte de bilnumre, der blev udstedt i Serbien til dets borgere, der bor i det nordlige Kosovo, samt den obligatoriske tilføjelse af deres personlige dokumenter med et særligt certifikat for varigheden af deres ophold i Kosovo, skulle træde i kraft.
Dette var stærkt imod af Beograd. Serbiens præsident advarede : "Vi vil ikke give op. Hvis de beslutter sig for at forfølge, misbruge og dræbe serbere, vil Serbien vinde." Derefter rejste Kosovo-serberne barrikader ved to kontrolposter - Yarin og Brnjak på grænsen mellem Serbien og Kosovo, Kosovos politi lukkede disse to grænsekontrolposter, og eksplosioner og skud blev hørt forskellige steder befolket af serbere i den nordlige del af republikken.
NATO-tropper, der var stationeret i Kosovo som en del af KFOR, beskrev situationen som "spændt" og udtrykte deres vilje til at gribe ind i tilfælde af en yderligere trussel mod stabiliteten.
Det russiske udenrigsministerium kaldte Kosovos myndigheders planer for et skridt "i retning af udvisning af den serbiske befolkning" og opfordrede "Pristina og USA og EU bag det til at stoppe provokationer og respektere serbernes rettigheder i Kosovo."
Henimod midnat mødtes den amerikanske ambassadør i Pristina Jeff Hovenier med Kosovos præsident Vyosa Osmani og premierminister Albin Kurti og krævede, at de udsatte gennemførelsen af de beslutninger, der træder i kraft den 1. august. "Der ser ud til at være misinformation og misforståelser omkring disse beslutninger," forklarede ambassadøren.
Derefter udsendte Pristina en officiel besked: "Kosovos regering forpligter sig til at udsætte de to beslutninger af 29. juni til den 1. september fra det øjeblik, hvor alle barrikader er fjernet den 1. august og fuld bevægelsesfrihed er genoprettet i alle retninger i nord. af Kosovo." Samtidig fordømte regeringen "vejblokader, skyderier og aggressionshandlinger forberedt og opmuntret af Beograd."
EU-ledelsen hilste Pristinas skridt velkommen, takkede USA for mægling og gav udtryk for, at de var rede til at organisere en Serbisk-Kosovo-dialog i den kommende måned for at nå frem til en gensidigt acceptabel løsning på problemet med numre og personlige dokumenter.
Ifølge Kommersants oplysninger fra europæiske diplomatiske kilder har EU-diplomaten Josep Borrell allerede sendt invitationer til Alexander Vucic og Albin Curti om at komme til Bruxelles "for at fortsætte dialogen om alle åbne problemer."
Situationen i forholdet mellem Serbien og Kosovo gentager således stort set scenariet fra september sidste år. På det tidspunkt eskalerede krisen, der opstod på grund af nummerpladeproblemet, først til en væbnet konfrontation, og blev derefter løst gennem EU's mægling: i stedet for at fjerne nummerplader, begyndte begge sider at sætte specielle klistermærker på dem for at dække statssymboler for Serbien og Kosovo. På trods af de afgivne tilsagn har Beograd og Pristina ganske vist ikke været i stand til at nå frem til en langsigtet løsning på problemet i løbet af de seneste ti måneder. Det er muligt, at noget lignende vil ske denne gang.
Det gælder først og fremmest situationen med personlige dokumenter, hvor parternes holdninger er divergerende. Kosovos premierminister Albin Kurti insisterer på, at certifikatet for ind- og udrejse skal suppleres med dokumenter udstedt i Serbien til alle personer, på samme måde som Serbien selv gør. Den serbiske præsident Aleksandar Vučić har de seneste dage gentagne gange sagt, at det ikke gælder serbere, der bor i Kosovo. Den serbiske præsidents stilling blev støttet af Moskva.
Mandag sagde den russiske præsidenttalsmand Dmitry Peskov, at Rusland anser Kosovos krav for ubegrundede og støtter "Beograds konstruktive holdning, som blev annonceret af Aleksandar Vučić." "Situationen er kun blevet udskudt i en måned, så det er meget vigtigt at udvise forsigtighed fra alle sider," tilføjede Dmitry Peskov.
Beslutningen taget med USAs mægling gør konfrontationen mellem Beograd og Pristina træg. Ifølge Kommersants informerede kilder i Beograd, som er bekendt med situationen i forholdet mellem Serbien og Kosovo, er en alvorlig konflikt mellem Serbien og Kosovo nu usandsynlig. "Den nuværende premierminister i Kosovo, Albin Kurti, er, selvom han ikke er under samme stærke indflydelse fra USA og EU som sine forgængere, tvunget til at følge Vestens anbefalinger om, hvordan man undgår en konfrontation med Serbien. Og det er gavnligt for den serbiske præsident Aleksandar Vučić at præsentere sig selv i Vestens øjne som en fredsstifter, og han undgår på alle mulige måder en militær konfrontation med Kosovo, hvor NATO-tropper er placeret som en del af KFOR-styrkerne, samtalepartneren til Kosovo. Kommersant mener, at hverken nævnte den mulige afslutning af forhandlinger om normalisering med Kosovo, hverken om at trække sig ud af fælles energiprojekter eller om medlemmer af den serbiske liste, som er fuldstændig kontrolleret af Beograd, ud af Kosovos regering eller parlament." Men alt dette betyder ifølge en Kommersant-kilde slet ikke, at normaliseringen af forholdet mellem Serbien og Kosovo ikke er langt væk.
Spaniens premierminister kalder Kosovos uafhængighedserklæring for en krænkelse af international lov
Den spanske premierminister Pedro Sanchez mener, at Kosovos ensidige erklæring om uafhængighed fra Serbien i 2008 er et brud på folkeretten. Så han kommenterede gårsdagens forværring af situationen, som fandt sted i den nordlige del af den delvist anerkendte republik.
Til dato anerkender 28 ud af 193 FN-medlemslande Kosovos uafhængighed. Ifølge den serbiske forfatning er Kosovos territorium en del af Republikken Serbien som den autonome provins Kosovo og Metohija.
"Vi mener, at den ensidige uafhængighedserklæring, dette er den spanske regerings mening, med al respekt for den albanske regerings mening, er et brud på international lov. Dette er uacceptabelt for os med al den respekt, vi har for det albanske folk. Det betyder ikke, at vi ikke fører en dialog med Pristina af hensyn til tilnærmelsen til EU. Dette er Spaniens holdning," sagde hr. Sanchez under sit besøg i Albanien (citat fra Kosovo online ).
I aftes den 31. juli blev der affyret skud på grænsen til Serbien, der blev hørt sirener, og Kosovos specialstyrker blev trukket op. Den serbiske hær blev sat i alarmberedskab. Årsagen til dette var, at myndighederne i den ikke-anerkendte republik fra 1. august krævede at få erstattet de bilnumre og personlige dokumenter, der var udstedt i Serbien til serberne, der bor i det nordlige Kosovo. Efterfølgende blev disse tiltag udsat til 1. september.
Den serbiske præsident Aleksandar Vučić holdt en tale til nationen midt i forværringen af situationen. Han kaldte Kosovos nuværende premierminister Albin Kurti for "den nye Zelensky", som forsøger at bruge situationen i verden. Til gengæld anklagede Kosovos premierminister Aleksandar Vucic for at skabe spændinger i regionen.
Serbien forbereder sig på en dokumentkrig
Forholdet mellem Beograd og Pristina eskalerede igen
Serbien og Kosovo er på randen af en ny konfrontation. Den 1. august begynder Kosovos myndigheder at erstatte bilnumre og personlige dokumenter udstedt i Serbien for serbere, der bor i det nordlige Kosovo. Chefen for det serbiske udenrigsministerium, Nikola Selakovich, meddelte, at serberne "er i et rigtigt helvede fra Pristina", og den serbiske regering truede med at begynde at danne et Commonwealth af serbiske kommuner i Kosovo uden samtykke fra Kosovos myndigheder. Om aftenen den 31. juli blev der hørt eksplosioner og lyden af skud i det nordlige Kosovo. Ifølge medierapporter er den serbiske hær i høj beredskab, den serbiske befolkning i Kosovo bygger barrikader, og Kosovos specialstyrker blokerer grænsen. Sidste efterår eskalerede konfrontationen mellem Serbien og Kosovo på grund af samme problem næsten til en væbnet konflikt. Med detaljer - korrespondenten for "Kommersant" på BalkanGennady Sysoev.
Starten på implementeringen den 1. august af beslutningen om at erstatte bilnumre og dokumenter udstedt i Serbien til serbere, der bor i det nordlige Kosovo, blev bekræftet i slutningen af ugen af Kosovos premierminister Albin Kurti. Han henvendte sig til serberne på deres modersmål og forklarede, at det Pristina gør nu, er et svar på Serbiens handlinger, som er blevet udført i 11 år. Du kan omregistrere og udskifte nummerplader fra 1. august til 30. september. Du skal ikke betale told og gennemgå teknisk syn, men efter to måneder vil antallet af biler, der ikke har bestået omregistrering, blive trukket tilbage. Der er i øjeblikket omkring 10.000 biler i det nordlige Kosovo med nummerplader udstedt i Serbien.
Lignende foranstaltninger er på plads for personlige dokumenter udstedt til kosovoserbere af de serbiske myndigheder. Ved indrejse i Kosovo skal de udskiftes med et relevant certifikat.
I Beograd blev Pristinas beslutning taget ekstremt hårdt. Den serbiske udenrigsminister Nikola Selakovich sagde lørdag: "I den kommende periode er vi i et sandt helvede fra Pristina og Albin Kurti." Ministeren sagde, at i forbindelse med den aktuelle situation vil landets præsident mødes med lederne af Kosovo-serberne, hvorefter han vil tale til nationen.
I sin tale til nationen i søndags kaldte Aleksandar Vučić situationen, hvor både Kosovo-serberne og Serbien selv befandt sig, for "ekstremt vanskelig", og advarede straks: "Vi vil ikke give op. Hvis de beslutter sig for at forfølge, misbruge og dræbe serbere, vil Serbien vinde."
Beograds mulige svar på Pristinas beslutning blev annonceret af lederen af afdelingen for Kosovo-anliggender i den serbiske regering, Petar Petkovic. Lørdag sagde han, at hvis Kosovos myndigheder ikke opgiver deres planer, vil Serbien uafhængigt og uden Pristinas samtykke begynde dannelsen af Commonwealth of Serbian Municipalities (CSM) i Kosovo.
Oprettelsen af SMS'et, som skulle forene de overvejende serbiske regioner Kosovo, Beograd og Pristina, blev aftalt tilbage i 2013, og to år senere blev de enige om principperne for dets funktion. Men i 2015 afgjorde Kosovos forfatningsdomstol, at SCM var i strid med Kosovos grundlov, fordi den krænkede princippet om multietnicitet. Siden da har myndighederne i Kosovo nægtet at tage skridt til at danne SCM, men Beograd anser det for en nøglebetingelse for normalisering af forbindelserne.
"Serberne har ikke mere at se frem til," erklærede Petar Petkovic. "Da de (kosovos myndigheder.- Kommersant ) kan opføre sig, som de vil, er det normalt, at serberne vil begynde at danne Commonwealth af serbiske kommuner." En højtstående serbisk embedsmand opfordrede de vestlige lande til at støtte Beograds planer om at oprette SMS'en og lægge pres på Pristina for at gå tilbage på en beslutning, der "truer med uforudsigelige konsekvenser."
Således begynder situationen i forholdet mellem Beograd og Pristina at udvikle sig ifølge sidste års scenarie. Så stoppede Kosovos myndigheder med at lukke biler med serbiske numre ind på deres territorium, hvorefter serberne blokerede checkpointet på grænsen og rejste barrikader der. Da Kosovos myndigheder sendte specialstyrker til grænsen, blev de serbiske tropper sat i højberedskab, og den serbiske militærluftfart begyndte at overflyve grænseområderne.
Efter en uges væbnet konfrontation blev Beograd og Pristina, formidlet af EU, enige om at løse krisen: I stedet for at fjerne nummerplader ved grænsen begyndte de at sætte et neutralt klistermærke på dem, Kosovos specialstyrker blev trukket tilbage, og Serbere afmonterede barrikaderne ved checkpointet. Selvom Beograd og Pristina på det tidspunkt forpligtede sig til at finde en langsigtet løsning på nummerpladeproblemet, er dette ikke sket indtil videre, hvilket sætter Serbien og Kosovo tilbage på randen af væbnet konfrontation.
Spørgsmål om Serbiens tilslutning til CSTO fraværende på dagsordenen - Kreml
Putins pressesekretær kunne ikke svare på et spørgsmål om, hvorvidt en aftale med Serbien, svarende til aftaler om venskab, samarbejde og gensidig hjælp med Donbass-republikkerne, var mulig.
Putins pressesekretær kunne ikke svare på et spørgsmål om, hvorvidt en aftale med Serbien, svarende til aftaler om venskab, samarbejde og gensidig hjælp med Donbass-republikkerne, var mulig.
/TASS/. Spørgsmålet om Serbiens mulige medlemskab af Collective Security Treaty Organisation (CSTO) er endnu ikke kommet på dagsordenen, fortalte Kreml-talsmand Dmitry Peskov til journalister mandag.
"Helt ærligt, sådan et spørgsmål har ikke været på dagsordenen," sagde Kreml-embedsmanden som svar på et spørgsmål om sagen.
Når det er sagt, kunne Putins pressesekretær ikke svare på et spørgsmål om, hvorvidt en aftale med Serbien, svarende til aftaler om venskab, samarbejde og gensidig hjælp med Donbass-republikkerne, var mulig. "Du ved, at vi har allierede, meget oprigtige og meget dybe forbindelser med Serbien. Så uden tvivl bør vores forbindelser fortsætte med at udvikle sig, og retsgrundlaget vil udvikle sig, men jeg kan ikke sige på nuværende tidspunkt, om der vil være sådanne elementer," forklarede han .
Søndag aften eskalerede situationen i Kosovo og Metohija kraftigt, efter at Kosovos politi havde lukket en kontrolpost på grænsen til Serbien, for mandag at indføre et forbud mod serbiske dokumenter. Som svar gik serbere i den nordlige del af Kosovo på gaden og blokerede vigtige motorveje. Politiet og Kosovo Force (KFOR), en NATO-ledet international fredsbevarende styrke i Kosovo, blev trukket til broen over Ibar-floden, som forbinder Kosovska Mitrovicas nordlige og sydlige dele.
Som et resultat af internationale bestræbelser besluttede Pristina at udsætte proceduren med at forbyde serbiske dokumenter til den 1. september.
Truslen om krig på Balkan er stadig, men diplomati har en chance - ekspert
Selvom Kosovos myndigheder nu har udskudt krav i en måned, er det afgørende at optrappe diplomatiske forsøg på at løse denne krise, sagde lederen af det russiske råd for internationale anliggender
MOSKVA, 1. august /TASS/. Risikoen for en militær standoff mellem Kosovo og Serbien er stadig, men Pristinas beslutning, truffet som et resultat af internationale bestræbelser, om at udsætte proceduren for håndhævelse af et forbud mod serbiske dokumenter til den 1. september åbner et vindue med muligheder for at intensivere den diplomatiske indsats, der er i stand til at forhindre en direkte militær konfrontation. En fornuftig dagsorden for Beograds og Pristinas integration med EU og udviklingen af en tilsvarende køreplan kan være en af de mulige løsninger på dette spor, sagde lederen af det russiske råd for internationale anliggender, Andrey Kortunov, til TASS.
"I øjeblikket er det for tidligt at sige, at krisen er blevet løst. Det er bare en udsættelse og ikke en grundlæggende ændring i Pristinas position," sagde Kortunov. "Det er meget vigtigt at bruge denne mulighed for at optrappe diplomatiske forsøg på på en eller anden måde at løse denne krise. Truslen [om et militært sammenstød] er der stadig."
Eksperten henledte opmærksomheden på en udtalelse fra EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik Josep Borrell, som glædede sig over forsinkelsen og den rettidige forebyggelse af konfliktens aktive fase. Den europæiske chefdiplomat understregede, at "åbne spørgsmål bør behandles gennem EU-faciliteret dialog og fokusere på en omfattende normalisering af forholdet mellem Kosovo og Serbien", hvilket er nødvendigt for deres integration i EU. Kortunov mener, at der på dette integrationsspor kan opnås en vis succes med at overtale de stridende parter til at afstå fra direkte fjendtligheder, hvis der tilbydes "en overbevisende udsigt til integration i Den Europæiske Union".
"Både Serbien og Kosovo vil blive tilbudt nogle specifikke, helst veldefinerede køreplaner for deres integration," spekulerede han. "Vi ved, at der var præcedenser i EU af lande, der har stået mange årtier på ventelisten, men som ikke har meldt sig ind i unionen den dag i dag. Dette underminerer selvfølgelig troværdigheden af de forslag, der kommer fra Bruxelles. Visse spørgsmål er bl.a. også rettet til Den Europæiske Union. Hvor klar er EU til at overveje spørgsmålet om Kosovos og Serbiens optagelse i praktiske termer? Der er andre lande i nærheden, som nok er mere klar til at blive medlem, men deres udsigter til medlemskab er ret vage. Dette, underminerer selvfølgelig troværdigheden af samtaler om integration noget."
Kortunov var til en vis grad enig med det russiske udenrigsministerium i, at det i øjeblikket ikke var muligt at betragte EU's aktivitet på vej mod at løse Balkan-krisen som "utvetydigt vellykket".
"Den vigtigste mission for Den Europæiske Union var at forsøge at opbygge stærke institutioner, hjælpe med at danne et civilsamfund og skabe forudsætninger for Kosovos demokratiske udvikling og for en bæredygtig økonomisk udvikling af dette område," sagde Kortunov. "Vi ser nu, at disse bestræbelser har fortsat i næsten et kvart århundrede, men resultaterne er ikke særlig imponerende. Og det påvirker selvfølgelig sikkerheden på Balkan og uden for Balkanhalvøen i Europa som helhed."
spørgsmål om europæisk integration
Serbiens udenrigspolitik forudser optagelse i Den Europæiske Union, samtidig med at man opretholder venskabelige forbindelser med Moskva og Beijing, samt udvikler bånd med Washington. Beograd har til hensigt at opretholde militær neutralitet og undgå at tilslutte sig NATO og andre militære og politiske blokke. Denne holdning trækker indvendinger fra Vesten. Serbien har gentagne gange fået at vide, at europæisk integration kun vil være mulig på to betingelser: anerkendelse af Kosovos uafhængighed og opsigelse af venskabelige forbindelser med Rusland.
Den autonome serbiske provins Kosovo og Metohija erklærede uafhængighed ensidigt i februar 2008. På det seneste har den aktivt forsøgt at tilslutte sig internationale organisationer, herunder UNESCO og Interpol. Mere end 60 lande, herunder Rusland, Indien og Kina, samt fem EU-medlemslande er imod Kosovos anerkendelse. Tidligere sagde premierministeren i det ikke-anerkendte Kosovo, Albin Kurti, på et seminar i Atlanterhavsrådet i Washington, at Pristina ønskede at tilslutte sig NATO og EU. Den 12. maj ansøgte det uanerkendte Kosovo om Europarådets medlemskab.
Ny spiral af spændinger
Søndag aften forværredes situationen i Kosovo og Metohija kraftigt, efter at politiet i den ikke-anerkendte enhed lukkede checkpointet på den administrative linje med Serbien. Som svar gik serbere i den nordlige del af Kosovo på gaden for at demonstrere og blokere hovedvejene. Sirener blev hørt i en række byer i den nordlige del af regionen. Politi og personale fra den internationale sikkerhedsstyrke i Kosovo KFOR, der opererer i NATO-regi, blev flyttet til broen over Ibar-floden, som forbinder den nordlige og sydlige del af Kosovska-Mitrovica.
Som et resultat af internationale bestræbelser udsatte Pristina proceduren for håndhævelse af forbuddet mod serbiske dokumenter til 1. september.
Pristinas tidligere forsøg på at forbyde køretøjer med serbiske nummerplader at komme ind i territoriet resulterede i en alvorlig eskalering af konflikten. Den 20. september 2021 besatte hundredvis af Kosovo-politibetjente, inklusive snigskytter, kontrolposterne i Jarinje og Brnjak. Kosovoalbanere begyndte at tvangsfjerne nummerplader fra serbiske biler, erstatte dem med Kosovos plader og opkræve et "gebyr" på 5 euro. Som svar blokerede serbere kontrolposterne og iscenesatte masseprotester. Ti dage senere nåede Beograd og Pristina til enighed om at nedtrappe spændingerne i det nordlige Kosovo og blev enige om at nedsætte en arbejdsgruppe til at håndtere det langsigtede problem med nummerplader på køretøjer, der tilhører indbyggerne i denne overvejende serbiske region.
Pristina blokerer dog for alle forhandlinger med Beograd, og det har også nægtet at diskutere det pågældende spørgsmål. Desuden vedtog det Kurti-ledede kabinet den 29. juni 2022 to love, som denne gang ikke kun vedrørte nummerplader, men også serberes personlige dokumenter udstedt af Beograd. I begyndelsen af juli advarede Serbiens præsident Aleksandar Vucic om, at Pristinas initiativ kan få alvorlige konsekvenser. Han opfordrede indtrængende det internationale samfund til at involvere sig i at løse problemet, men hans opfordring faldt for de kosovoalbaneres vestlige mæceners døve ører.
NATO fortsætter med at besætte Kosovo 23 år efter dens ulovlige bombning af Jugoslavien, men vestlige eliter anser det for "nødvendigt", og dermed berettiget. Selvom UNSCR 1244 giver mulighed for at returnere Serbiens militær til Kosovo, har Vesten sponsoreret Kosovos "uafhængighed" siden 2008.
I går rapporterede om sammenstød mellem #Serbia|n og #Kosovo styrker i den nordlige del af Kosovska Mitrovica.
Serbere bygger barrikader i Rudara på Pristina-Leposavić regionale motorvejsgrænse lukket.
Der er rapporter om tab blandt det serbiske militær
🇪🇸🇽🇰🇷🇸 - Spanish prime minister Sanchez confirmed that Spain’s position on Kosovo didn’t change and that Spain still recognized it as part of Serbia. Reason for it is Catalan separatism, prime minister Sanchez said. #Spain #Serbia #Kosovo pic.twitter.com/RxqEvSkVg7
— Respendial (@Sviatoslav002) August 1, 2022
🇷🇺🇷🇸🇽🇰 Russia absolutely supports Serbia in the situation around the unrecognized #Kosovo - Press Secretary of the President of the Russian Federation Dmitry Peskov.
— Respendial (@Sviatoslav002) August 1, 2022
“We absolutely support #Serbia, Kosovo Serbs. We believe that these are absolutely unreasonable claims. 1/2 pic.twitter.com/63j1iGYtPl
I den seneste time har adskillige "eksperter" spredt falske nyheder om serbisk militær, der angriber Kosovo.
Faktatjek: falske nyheder. Den serbiske hær udfører ingen militære operationer i øjeblikket. Historien er fuldstændig og aldeles falsk.
⚡️A video has appeared on the network of how Kosovo's special forces are being pulled to the border with Serbia. pic.twitter.com/qYzu71KvPP
— Flash (@Flash43191300) July 31, 2022
The moment of the attack with firearms on the #Kosovo Police pic.twitter.com/9mQ8ZnPt5w
— Lorik hysenaj (@lorik_hysenaj) July 31, 2022
When Russia says that Kosovo plans to attack Serbs, you know that Belgrade plans to attack Kosovo. pic.twitter.com/ObgWg0GZKy
— adam seven 🇫🇮 🇪🇺 (@a7_FIN_SWE) July 31, 2022
Novak Djokovic in 2008.
— Based Serbia (@SerbiaBased) July 31, 2022
"Thanks to everybody that came today to support this protest to send the message to the world, that we are not tiny, we are united, and that we are ready to defend what is ours, Kosovo is Serbia". pic.twitter.com/lT3b7yVLx8
IMPORTANT:
— kos_data (@kos_data) July 31, 2022
- Serbian army has NOT invaded Kosovo
- Gunshots were heard but there are NO wounded or injured
- NATO/KFOR is set up in northern Kosovo with a mandate to defend Kosovo
- Local Serb have set up barricades
- Same thing happened in late 2021(resolved with EU mediation)
Remember when #NATO smashed #Yugoslavia into seven fragments? And now even #Kiev considers recognising #Kosovo, the last slice carved out of #Serbia. https://t.co/HUQyZxzxk1 pic.twitter.com/ZjkISP4JOE
— tim anderson (@timand2037) July 31, 2022
#Serbia🇷🇸 is playing with fire. If Vucic does not get a grip they will get burned.
— Джамбазки (@djambazki) August 1, 2022
We stand with #Kosovo🇽🇰! pic.twitter.com/Iy9JJTOxC5
For our Serbian brothers and sisters. Russia will always be with you 🇷🇸🤝🇷🇺. Serbian hiphop from Beogradski Sindikat (Belgrade Syndicate), song-Niko ne može da zna (Nobody can know). What you are today you always will be. Keep fighting. Kosovo is Serbian 🇷🇸👊 pic.twitter.com/YkKDkei1TN
— Natalia 🦊 Наталья 🇷🇺☭🇨🇴 (@NTY57NTY) August 1, 2022
Serbian President on the situation in Kosovo: All I can say is that we will ask for peace and ask for peace, but I will tell you right away: there will be no surrender and Serbia will win. If they try to start persecuting Serbs, bullying Serbs, killing Serbs, Serbia will win! pic.twitter.com/XSmNvgDzMy
— Spriteer (@spriteer_774400) July 31, 2022
Her er eskaleringspunktet for Jugoslavien lige nu. Masser af Serbien og Kosovo militær aktivering, inklusive krigsfly. Måske en planlagt del af filmen.
Here is the escalation point on Yogoslavia right now.
— Mr. Mischief (@LetgoMycrypto) August 1, 2022
Lots of Serbia & Kosovo military activation, including war aircrafts.
Might be planned part of the movie. pic.twitter.com/2K4WE3afXh
Vučić om situationen i Kosovo: 'Alt, jeg kan sige, er, at vi vil bede om fred og bede om fred, men jeg vil fortælle dig med det samme: Der vil ikke være nogen overgivelse, og Serbien vil vinde. Hvis de forsøger at begynde at forfølge serbere, mobbe serbere, dræbe serbere, vil Serbien vinde'
Kadyrov: The conflict between Serbia and Albanians from Kosovo is senseless, there is no doubt that it is the result of NATO incitement pic.twitter.com/KC2IoDBjAQ
— Spriteer (@spriteer_774400) August 1, 2022
🚨🇽🇰🇷🇸Just in: Armored vehicles of the #Kosovo special forces arrive in the city of Kosovska Mitrovica to stop potential aggression by #Serbia. pic.twitter.com/RFTSao4ZhO
— Terror Alarm (@terror_alarm) July 31, 2022
🚨🇷🇸🇽🇰Air raid sirens sounding along #Serbia and #Kosovo borders... Updating. pic.twitter.com/k1dTOC1dId
— Terror Alarm (@terror_alarm) July 31, 2022
Some 20 years ago, I lived a short walk from the bridge over the river Ibar, which divides the Serbian and Albanian people in the city of Mitrovica in northern Kosovo. It would be monstrous to push these people into war once again. Peace must prevail. pic.twitter.com/w5d2dp3aPE
— Paweł Wargan (@pawelwargan) July 31, 2022
YOU SHALL PASS ... for now - Kosovo postpones new border rules as Vučić delivers warning
— Ignorance, the root and stem of all evil (@ivan_8848) August 1, 2022
Serbian President
Aleksandar Vucic asked everyone
to ‘try to preserve peace
at almost any cost’
but warned Kosovo against
mistreating ethnic Serbs pic.twitter.com/NPkSikhExX
💥🇷🇺🇷🇸A message of support from the Russian military to their Serbian brothers:
— Nixin Wolf (@NixinWolf) August 1, 2022
“God Protects the Serbs” and “Kosovo is Serbia!” pic.twitter.com/mlgV1msWVj
Fr. Sava: “It is not Serbs who are destabilizing Kosovo but those who terrorize Serb population despite intl presence for 23 ys, w/no right to return in dignity, w/no respect of laws & courts, w/violations of human & religious rights. They are destabilizing #Kosovo & the region”. pic.twitter.com/T7smvIcKpx
— Dečani Monastery (@DecaniMonastery) August 1, 2022
was the kosovo je serbia rap vid just lost to the internet or am I stupid pic.twitter.com/PzcFyuhAsm
— Fumpanus🇺🇸🇵🇷 (@Alejand5192) August 1, 2022
I den foregående nat bad mange #Kosovo-serbere, munke og nonner i vores klostre for fred midt i en mulig væbnet aktion fra Kosovos politi såvel som mulige K/Albanske optøjer. I 2004 pogrom på 2 dage blev 30 serbiske kirker brændt af K/albanske ekstremister. Freden skal bevares.
Kosovo looks quite bad right now by the way. New policy of not accepting Serbian documents equally to Kosovar could be used by Vucic as casus belli. There are already sirens in towns close to border. I just hope there won't be another war and gemocide in Europe this year. pic.twitter.com/Cd8tXzTChh
— Alexander Globus 🏳️🌈 (@lxglb) July 31, 2022
Kosovo ser i øvrigt ret dårligt ud lige nu. Ny politik om ikke at acceptere serbiske dokumenter på lige fod med Kosovo kunne bruges af Vucic som casus belli. Der er allerede sirener i byer tæt på grænsen. Jeg håber bare, at der ikke vil være endnu en krig og jorddrab i Europa i år.
Krise på grænsen mellem Kosovo og Serbien: Hvad er kendt indtil videre
Police block southern and northern parts of the bridge of the city of Kosovska Mitrovica, Kosovo, bordering Albania and Serbia as sirens blare incessantly in the city. pic.twitter.com/wkeII8SN4I
— 🇷🇺Jacob🇷🇺Charite🇷🇺 (@jaccocharite) July 31, 2022
Situationen i Kosovo og Metohija er blevet markant mere kompliceret. Den serbiske leder Aleksandar Vucic annoncerede Pristinas planer om at indføre et forbud mod serbiske dokumenter og nummerplader natten til den 1. august. Han oplyste, at en operation fra Kosovos politi ville begynde i den nordlige del af regionen om natten. Lyden af sirener og skud blev allerede hørt der, folk begyndte at bygge barrikader.
Krise på grænsen mellem Kosovo og Serbien: Hvad er kendt indtil videre.
31. juli
22:32 - Det russiske udenrigsministerium opfordrede Kosovo til at stoppe provokationer og respektere serbiske borgeres rettigheder. Den tilsvarende erklæring blev afgivet af den officielle repræsentant for ministeriet, Maria Zakharova, på baggrund af beslutningen om fra 1. august at anvende reglerne om tvungen udskiftning af personlige dokumenter og registreringsnumre for lokale serbere.
22:17 - Den serbiske præsident Aleksandar Vucic udtaler sig om krisen i Kosovo. Republikkens leder opfordrede både serbere og albanere til fred.
"Jeg beder om fred, jeg beder om fred. Jeg appellerer til både serbere og albanere: bevar freden! sagde Vucic.
21:15 - Det serbiske forsvarsministerium afviste udbredte rapporter om deltagelse i spændinger i Kosovo og opfordrede til ikke at tro på desinformation. Det fremgår af afdelingens redegørelse, offentliggjort på hjemmesiden.
20:35 - Luftangrebssirener høres i centrum af det serbisk-befolkede nordlige Mitrovica i Kosovo og Metohija. Det oplyser den serbiske avis Danas. På samme tid, at dømme efter rammerne på sociale netværk, høres lyden af skud også på gaden.
14:50 - Kosovos politi vil påbegynde en operation om natten for at erstatte de dokumenter, der er udstedt af de serbiske myndigheder og omregistrere lokale serberes biler med numrene på "Republikken Kosovo". Det oplyser den serbiske præsident, Aleksandar Vučić.
30. juli
16:59 - Den serbiske udenrigsminister Nikola Selakovich meddelte Kosovos myndigheders hensigt om at annullere de dokumenter og nummerplader, der er udstedt af Beograd, og derved skabe et helvede for republikkens indbyggere.